Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

20-21-22-23 Νοεμβρίου 2019

Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. - Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα τιμηθούν οι διατελέσαντες διευθυντές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής βασίζεται στην αναγνώριση των άοκνων προσπαθειών που έχουν καταβάλει οι τέως διευθυντές για την οργάνωση και άρτια λειτουργία του προγράμματος, που το κατέστησαν ένα από τα αξιολογότερα μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας με κοινή από όλους αναγνώριση του έργου τους στην παροχή της γνώσης και στην κατάρτιση των αποφοίτων του στον τομέα της Προστασίας, της Συντήρησης και της Αποκατάστασης των Μνημείων.

 

                                                                 Διευθύντρια 1998-2005

Η Ξανθίππη Χόϊπελ σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. του Α.Π.Θ. και διετέλεσε Πρόεδρος (1995-1997). Δίδαξε από το 1983 στον Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη σε 18 ερευνητικά προγράμματα. Έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με τον Θεραπευτικό Τουρισμό και πολλές δημοσιεύσεις. Από το 1966 δραστηριοποιείται με μελέτες ιδιωτικών και δημόσιων έργων, με πολλές διακρίσεις και βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Διετέλεσε Πρόεδρος του “Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης” και του “Μακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Tέχνης, Aρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού”.

 

 

 

                                                                 Διευθυντής 2005-2007

Ο Γιώργος Καραδέδος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Π.Σ., Α.Π.Θ. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., αρχαιολογία στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό Τμήμα, Φ.Σ., Α.Π.Θ και Αποκατάσταση -αναστήλωση μνημείων στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης. Δίδαξε, από το 1974 έως το 2013 στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ και από το 1998 έως σήμερα στο Δ.Π.Μ.Σ. «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» Ιστορία Αρχιτεκτονικής, Ιστορία και Θεωρία Αποκατάστασης Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων κ.α. Ήταν κύριος επιβλέπων σε 16 διδακτορικές διατριβές και συμμετείχε σε 24 Επιστημονικούς Φορείς, Επιτροπές και Συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε 22 ερευνητικά προγράμματα και έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις.

 

 

                                                                 Διευθύντρια 2007-2009

Η Καλλιρρόη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Π.Σ., Α.Π.Θ. Δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Προστασία και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, τόσο στον Προπτυχιακό όσο και στον Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στον χώρο της αρχαιολογίας στο Institute of Classical Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1984-86), καθώς και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton. Υπηρέτησε επί 15ετία στο Υπουργείο Πολιτισμού, και είναι βασικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας από το 1977. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε σχετικές δημοσιεύσεις (5 βιβλία και περίπου 90 άρθρα). Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς με βραβεία (Michael Ventris Memorial Award του Architectural Association του Λονδίνου).

 

                                                                 Διευθύντρια 2009-2012

Η +Αιμιλία Στεφανίδου ήταν απόφοιτη και Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Π.Σ., Α.Π.Θ. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Δ' Τομέα "Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας Τέχνης, Αρχιτεκτονικής Mορφολογίας και Αναστήλωσης" του Τμήματος Αρχιτεκτόνων A.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο "Ιστορία Αρχιτεκτονικής - Αποκατάσταση Μνημείων και Συνόλων". Συνεργάστηκε με Εφορείες Αρχαιοτήτων και Πανεπιστημιακές Έδρες σε θέματα αποτύπωσης και συντήρησης μνημείων. Συμμετείχε σε ερευνητικά και διδακτικά προγράμματα, σε συνέδρια και εκθέσεις με θέματα σχετικά με την ιστορία της αρχιτεκτονικής, ειδικότερα της οθωμανικής περιόδου και των νεότερων χρόνων, καθώς και της αποκατάστασης των μνημείων. Δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και εξέδωσε μονογραφίες και επιμέλειες βιβλίων. Ως μελετήτρια δημοσίων και ιδιωτικών έργων διακρίθηκε σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

 

                                                                 Διευθύντρια 2012-2018

Η Αλέκα Αλεξοπούλου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με ερευνητικό πρόγραμμα για την εξέλιξη του σχεδιασμού των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στο College of Art, School of Architecture, Heriot-Watt University, στο Εδιμβούργο. Διετέλεσε Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Π.Σ., Α.Π.Θ., στο οποίο δίδαξε από το 1975 Αρχιτεκτονική Σύνθεση. Τα ερευνητικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα αναπτύσσονται στην περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε διαφορετικές κλίμακες, έως τον αστικό χώρο και τους μετασχηματισμούς του. Οι εγκαταστάσεις για τον πολιτισμό και η προστασία και ανάδειξη μνημείων και συνόλων είναι αντικείμενα τα οποία αποτελούν επίσης κεντρικούς άξονες της δραστηριότητάς της. Συμμετείχε σε πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες και διακρίθηκε με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.